Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Aguti szín: jellemzése, színkódjai, színárnyalatai és keverése

Az aguti szín egy jellegzetes színmintázat, amelyet számos emlősfajnál, különösen a rágcsálóknál figyelhetünk meg. Ez a színmintázat abból ered, hogy az egyes szőrszálakon több különböző színű sáv található. A szőrszálak alapja általában sötét, középen egy világosabb sáv lehet jelen, majd a szőrszál vége ismét sötétebb árnyalatot vehet fel. Az aguti színezettség általában természetes álcázásként szolgálva segít a ragadozók elkerülésében.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Az aguti szín genetikai háttere a szőrszálak pigmentációjáról szóló különféle gének kölcsönhatása révén alakul ki. Az ilyen típusú szőrszerkezetet az agouti-lókusz gének befolyásolják, amelyek szabályozzák a melanociták, vagyis a pigmentsejtek aktivitását. Ez a genetikailag meghatározott színmintázat különböző árnyalatokban és intenzitásokban jelenhet meg, így adott fajon belül is jelentős variációkat mutathat.

Aguti szín RGB és HEX színkódjai

Az aguti szín RGB színkódja: (146, 94, 58), míg HEX színkódja: #925e3a.

Aguti szín

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#9A8B47

RGB

rgb(154, 139, 71)

HSL

hsl(47, 35%, 44%)

HSV/HSB

hsv(47, 54%, 60%)

CMYK

cmyk(0%, 10%, 54%, 40%)

Ellentétes szín

#654798

Komplementer szín

#47379A

Aguti sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Aguti szín komplementer színpaletái

Az aguti szín egy elegáns és kifinomult árnyalat. A színek megfelelő kombinálása fontos, hogy harmonikus megjelenést érjünk el. Az alábbiakban bemutatjuk az aguti szín 7 színpalettáját.

Komplementer paletta

#4A473E
#E8E3DC
#574D43
#D1CABD

Analóg paletta

#797266
#C4BEB4
#8A8376
#BDB8AD

Monokróm paletta

#5E5A50
#E6E3DD
#6F6A5F
#D8D4CC

Triád paletta

#4A473E
#DDCFB7
#EAE4D9
#564C42

Tetrád paletta

#4A473E
#DDCFB7
#EAE4D9
#D18873

Osztott komplementer paletta

#4A473E
#E1D9CD
#EAE5DC
#566A5F

Neutrális paletta

#4A473E
#D4CBBE
#DDD5CA
#574a3e

Milyen a aguti szín színe?

Az aguti szín egy vad színárnyalat, ami a természetes szőrszínt imitálja. Jellemzően barna és fekete színárnyalatok váltakozása jellemzi, gyakran minden egyes szőrszál sávos színezésű. Az eredmény egy játékos, tarka minta, ami kiváló álcázást biztosít az állatnak természetes környezetében.

Mitől függ az aguti szín színe?

Az aguti szín színe attól függ, hogy milyen genetikai kombinációk vannak jelen az állatban. Az aguti színminta úgy jön létre, hogy egyetlen szőrszál több színű csíkkal rendelkezik, ami az eumelanin (fekete vagy barna pigment) és a pheomelanin (sárga vagy piros pigment) váltakozása miatt alakul ki. A genetikai kód határozza meg ezeknek a pigmenteknek a mennyiségét és eloszlását, ami az adott egyed aguti mintájának specifikus színét eredményezi. Az eredményül kapott szín kombinálódhat és változhat az egyedi genetikai variációk miatt, így az aguti színezet széles spektrumot ölelhet fel a természetben.

Hogyan lehetséges az aguti szín szín keverése?

Az aguti szín keverése genetikai alapon történik, nem pedig festékek vagy festékárnyalatok keverésével. Az aguti szín a szőrzetben többféle pigmens rétegezéséből adódik, amely genetikailag öröklődik az állatoknál. Az aguti gén a melanocitákban, azaz pigment sejtekben, több színű pigment kiválasztását szabályozza egyetlen szőrszáron belül. Ez általában egy kombinációja a sötétebb és világosabb sávoknak, amelyek természetes mintát hoznak létre. Az aguti színt leggyakrabban rágcsálók, például egerek és nyulak szőrében figyelhetjük meg, de más állatoknál, például macskák és kutyák esetében is előfordul.

Hirdetés
Folytasd az olvasást