Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

A bazsarózsa szín jellemzése, színkódjai és árnyalatainak keverése

A bazsarózsa szín egy élénk, vibráló árnyalat, amely a piros és a rózsaszín egyvelegéből származik. Ez a szín gyakran a természetben fellelhető bazsarózsa virágról kapta a nevét, amely tavasszal és nyáron szinte tündöklően bontja virágait. A bazsarózsa színe a melegség és az életöröm szimbólumaként is ismert, vidám és energikus hangulatot teremt magával.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Tervezési szempontból a bazsarózsa szín kiváló választás lehet, ha kiemelkedő, figyelemfelkeltő elemeket szeretnénk létrehozni. A divat, a lakberendezés és a grafikai tervezés területén is gyakran alkalmazzák, hiszen jól kombinálható más élénk és pasztell árnyalatokkal is. A bazsarózsa színe képes dinamizmust és frissességet sugározni, így ideális választás lehet olyan projektekhez, ahol az optimizmus és a pozitív energia közvetítése a cél.

Bazsarózsa szín RGB és HEX színkódjai

A bazsarózsa szín egy élénk, kellemes rózsaszín árnyalat, amelynek RGB színkódja (255, 192, 203), míg a HEX színkódja #FFC0CB.

Bazsarózsa szín

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#FFB7C5

RGB

rgb(255, 183, 197)

HSL

hsl(348, 100%, 86%)

HSV/HSB

hsv(348, 28%, 100%)

CMYK

cmyk(0, 28, 23, 0)

Ellentétes szín

#00B7A5

Komplementer szín

#7CCA85

Bazsarózsa sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Bazsarózsa komplementer színpaletái

A bazsarózsa a természetben előforduló egyik legszebb és legsokoldalúbb szín. Az alábbi színpaletták a bazsarózsa különböző árnyalatait, valamint azok komplementer és analóg színeit mutatják be.

Komplementer paletta

#ffc0cb
#ff6f9c
#00a99d
#007c72

Analóg paletta

#ffc0cb
#ff9ebc
#cc677f
#994d5e

Monokróm paletta

#ffc0cb
#ff6f9c
#cc5a6b
#993e4d

Triád paletta

#ffc0cb
#ffcc99
#669966
#336633

Tetrád paletta

#ffc0cb
#ff9ebc
#cc677f
#994d5e

Osztott komplementer paletta

#ffc0cb
#ff6f9c
#66cdaa
#20b2aa

Neutrális paletta

#ffc0cb
#dbb0b5
#b4959d
#8d6d76

Milyen a bazsarózsa szín színe?

A bazsarózsa színe a világos és sötét rózsaszín árnyalataitól a mélybordóig terjedhet, de előfordulhatnak fehér és sárga változatok is.

Mitől függ a bazsarózsa szín színe?

A bazsarózsa (Paeonia) színének változatossága több tényezőtől függ:

1. **Fajta és hibridizáció**: Különböző bazsarózsa fajták és hibridek különböző színeket produkálhatnak, a fehértől és rózsaszíntől a pirosig és sárgáig.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

2. **Genetika**: A növény genetikai összetétele meghatározza a pigmentek típusát és mennyiségét, amelyeket a szirmokban termel.

3. **Talaj és tápanyagok**: A talaj típusának és a rendelkezésre álló tápanyagoknak is lehet némi hatása a virág színére.

4. **Napfény és hőmérséklet**: A növekedési környezet hőmérséklete és a napfény expozíció szintén befolyásolhatja a színt; például hűvösebb hőmérséklet gyakran intenzívebb színeket eredményez.

5. **Öregedés**: A virág színe megváltozhat az élettartama során, gyakran először élénkebb, majd halványabb árnyalatokat mutat.

Hogyan lehetséges a bazsarózsa szín szín keverés?

A bazsarózsa szín létrehozása a festészetben a rózsaszín és a vörös színek keverésével érhető el. Általában egy világos rózsaszín árnyalatot adunk hozzá egy erőteljes, élénkvörös színhez, amíg el nem érjük a kívánt intenzitást és telítettséget. A pontos arányok függhetnek az anyagok típusától és a festékek márkájától, de kísérletezéssel könnyen megtalálhatjuk az ideális keveréket.