Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Ciánkék szín: jellemzése, színkódjai, árnyalatai és keverése

A ciánkék a színskála egyik alapvető árnyalata, amelyet a kék és a zöld keverékeként hoznak létre. Ez a szín gyakran a víz, az ég, valamint a frissesség és a nyugalom érzetét kelti. A ciánkék a digitális világban is széles körben használt szín, különösen a webdesignban és a grafikai tervezésben. Mivel élénk és figyelemfelkeltő, gyakran használják kiemelésre vagy dizájnelemek hangsúlyozására.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A festészetben és más művészetekben a ciánkék előkelő helyet foglal el a színek között, mivel sokféle kombináció alapjául szolgálhat. Szimbolikájában gyakran a harmóniát és a tisztaságot képviseli, ugyanakkor egyes kultúrákban a spiritualitással is társítják. A modern pszichológia szerint a ciánkék nyugtató hatással bír, ezért gyakran használják olyan környezetekben, ahol a pihenés és a megnyugvás a cél.

Ciánkék szín RGB és HEX kódjai

A ciánkék szín RGB kódja: (0, 255, 255), míg HEX kódja: #00FFFF.

A ciánkék színt gyakran használják dizájnban és marketingben, mivel élénk és szemet kápráztató hatása van.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#00FFFF

RGB

rgb(0, 255, 255)

HSL

hsl(180, 100%, 50%)

HSV/HSB

hsv(180, 100%, 100%)

CMYK

cmyk(100%, 0%, 0%, 0%)

Ellentétes szín

#FF0000

Komplementer szín

#FF00FF

Ciánkék sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Ciánkék komplementer színpaletái

A ciánkék szín gyakran használt világos és frissítő árnyalat. Ebben a színpalettában különböző komplementer, analóg, monokróm, triád és tetrád színkombinációkat mutatunk be, melyek remekül kiemelik és kiegészítik ezt az élénk színt.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta
Analóg paletta
Monokróm paletta
Triád paletta
Tetrád paletta
Osztott komplementer paletta
Neutrális paletta
milyen a ciánkék szín színe?

A ciánkék szín élénk és világos színárnyalat, amely a kék és a zöld közötti spektrumon helyezkedik el. Gyakran a tenger kékeszöld színével asszociálják. Az RGB színrendszerben a cián szín értékei: R=0, G=255, B=255.

Mitől függ a ciánkék szín színe?

A ciánkék szín színe attól függ, hogy milyen hullámhosszú fényt tükröz vagy bocsát ki. A ciánkék szín általában a 490-520 nanométer közötti hullámhosszon jelenik meg. Ennek megfelelően a színárnyalatot befolyásolhatják a fényviszonyok, a felület textúrája, és az adott anyag tulajdonságai.

Hogyan lehetséges a ciánkék szín szín keverés?

A ciánkék szín keverése a kék és zöld színek kombinálásával érhető el. Konzisztensen cián árnyalatot érhetünk el úgy, hogy körülbelül egyenlő arányban keverjük össze a kék és zöld festéket. A ciánkék a szubtraktív színmodellek egyik alapszíne, amelyet tipikusan nyomtatási folyamatokhoz használnak. A digitális színmodelleknél (RGB) a cián előállításához a vöröset teljesen kikapcsoljuk, míg a zöld és kék komponenseket maximális értékre állítjuk.