Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Cyan szín: jellemzése, színkódjai, színárnyalatai és keverése

A cyan egy világos kékes-zöld szín, amely a CMYK színmodell egyik alapszíne, ahol a „C” a ciánt jelöli. A szín az égbolt és a trópusi tengerek színére emlékeztet, ami nyugodtságot és frissességet sugall. A cyan szín különösen népszerű a webdesignban és a grafikai tervezésben, mivel jól kiemelkedik a fehér és a fekete mellől, és vonzza a figyelmet. Az RGB színmodellben a cyan a zöld és a kék szín maximális intenzitásának keveréke, míg a piros intenzitása nulla.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A cyan szín használata növelheti a vizuális élményt és olyan jelentést hordoz, mint a tisztaság, az innováció és a technológia. Az ipari és hűtési termékek marketingjében gyakran használják, mert frissesség és hűvösség érzetét kelti. A belsőépítészetben is találkozhatunk vele, ahol modern és letisztult hatást próbálnak elérni. A cyan pszichológiai hatásai közé tartozik a nyugalom és a megbízhatóság érzése, ezért gyakran használják olyan helyeken, ahol fontos a pihenés és a kikapcsolódás.

Cyan szín RGB és HEX színkódjai

A cyan szín RGB kódja: (0, 255, 255), míg a HEX kódja: #00FFFF.

A cyan színről tudni kell, hogy ez egy élénk és vibráló szín, gyakran az ég és a víz árnyalatait idézi. Az RGB kódolásában a zöld és kék szín maximum értéket kap, míg a vörös értéke nulla.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#00FFFF

RGB

rgb(0, 255, 255)

HSL

hsl(180, 100%, 50%)

HSV/HSB

hsv(180, 100%, 100%)

CMYK

cmyk(100, 0, 0, 0)

Ellentétes szín

#FF0000

Komplementer szín

#FF00FF

Cyan sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Cyan komplementer színpalettái

A cyan szín 7 különböző színpalettáját mutatom be, mindegyik palettán belül 4 különböző árnyalattal, beleértve a komplementer, analóg, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális palettákat.

Komplementer paletta

#00FFFF
#FF00FF
#00CCFF
#CC00FF

Analóg paletta

#00FFFF
#00FFCC
#00FF99
#00FF66

Monokróm paletta

#00FFFF
#00CCCC
#009999
#006666

Triád paletta

#00FFFF
#FF00FF
#FFFF00
#33FFFF

Tetrád paletta

#00FFFF
#FF00FF
#FFFF00
#00FF33

Osztott komplementer paletta

#00FFFF
#FF3399
#FF6633
#00FF80

Neutrális paletta

#00FFFF
#999999
#CCCCCC
#666666

Milyen a cyan szín színe?

A cyan szín egy élénk, világos árnyalat, amely a zöld és a kék közötti spektrumban található. Az RGB színrendszerben a cyan szín kódja (0, 255, 255), ami azt jelenti, hogy nincs benne vörös, de teljes intenzitással tartalmaz zöldet és kéket.

Mitől függ a cyan szín színe?

A cyan szín színe a szín összetevőitől függ, amelyek általában a piros, zöld és kék (RGB) színmodell alapján vannak meghatározva. A cyan szín akkor keletkezik, amikor a zöld és a kék fény egyenlő intenzitással keveredik, miközben a piros fény hiányzik. Pontosabban:

1. **RGB model**: A cyan szín gyakran az (0, 255, 255) RGB értékhez van rendelve, ahol a piros összetevő értéke 0, a zöld és a kék összetevők értéke pedig 255.
2. **CMYK model**: A cyan szín a nyomdai CMYK színmodell szerint a kékeszöld színkomponens, amelyet a cián festék hozzáadásával érünk el, miközben a cián, magenta és sárga (sárga) festékeket használjuk a színkeveréshez.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A cyan szín árnyalatai változhatnak a színkeverés pontosságától, a megvilágítási körülményektől, és attól, hogy milyen készüléken vagy felületen jelenítik meg.

Hogyan lehetséges a cyan szín szín keverés?

A cyan színt úgy lehet előállítani, hogy a kék és a zöld színeket egyenlő arányban összekeverjük. A cyan a additív színkeverés egyik alapszíne, amit vörös fény hozzáadásával lehet világosítani, és a fekete szín hiányával lehet teljesen elérni.