Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Égkék szín: jellemzése, színkódjai és árnyalatai, keverési tippek

Az égkék szín, más néven égszínkék, egy élénk, tiszta árnyalat, amely az égbolt színét idézi egy derült, felhőtlen napon. Ezt a színt leggyakrabban a nyugalom, a béke és a végtelen tér érzetével társítjuk. Az égkék szín pszichológiai hatásai közé tartozik a nyugodtság, a higgadtság és a relaxáció érzésének előidézése. Emiatt gyakran használják belső terekben, különösen azokban, amelyek pihenést és kikapcsolódást szolgálnak, mint például hálószobák és fürdőszobák.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Az égkék színt kulturálisan is különféleképpen értelmezik. Sok kultúrában a bizalom és a hűség színe, míg másutt a szellemi tisztaságot és a spirituális megvilágosodást jelképezi. A művészetben és a divatban az égkék szín gyakran frissítő, fiatalos hatást kelt, ezért előszeretettel használják tavaszi és nyári kollekciókban. Egyes technológiai vállalatok is az égkék színt választják márkaidentitásuk részeként annak érdekében, hogy a fogyasztókban megbízhatóságot és modernitást sugalljanak.

Égkék szín RGB és HEX színkódjai

Az égkék szín RGB értékei: (135, 206, 235) és HEX kódja: #87CEEB

Ez a doboz az égkék színt mutatja be.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#87CEEB

RGB

rgb(135, 206, 235)

HSL

hsl(197, 71%, 73%)

HSV/HSB

hsv(197°, 42%, 92%)

CMYK

cmyk(43%, 12%, 0%, 8%)

Ellentétes szín

#EB8F87

Komplementer szín

#ED6326

Égkék sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Égkék komplementer színpaletái

Az égkék egy nyugtató, hűs szín, amely könnyen társítható más színekkel. Íme néhány színpaletta, amelyek az égkéket és annak variációit tartalmazzák, beleértve világosabb és sötétebb árnyalatokat is.

Komplementer paletta

#87CEEB
#FF8C00
#1E90FF
#8B4513

Analóg paletta

#87CEEB
#4682B4
#B0E0E6
#5F9EA0

Monokróm paletta

#87CEEB
#B0E2FF
#1C6BA0
#104E8B

Triád paletta

#87CEEB
#FFD700
#ADFF2F
#20B2AA

Tetrád paletta

#87CEEB
#FF69B4
#32CD32
#FFA500

Osztott komplementer paletta

#87CEEB
#FF4500
#FFD700
#8A2BE2

Neutrális paletta

#87CEEB
#F0FFFF
#D3D3D3
#A9A9A9

milyen a égkék szín színe?

Az égkék szín egy világos kék árnyalat, amely az ég tiszta, felhőtlen állapotára emlékeztet. Ez a szín gyakran hideg és nyugtató hatású, a hexadecimális kódja #87CEEB.

Mitől függ az égkék szín színe?

Az égkék szín színe attól függ, hogy a napfény milyen módon szóródik a Föld atmoszférájában. A Rayleigh-szórás nevű jelenség miatt a napfényben lévő kék fény rövidebb hullámhosszú és jobban szóródik, mint a többi szín, ezért látjuk az eget kéknek. Az égkék szín árnyalata változhat, mivel a légköri részecskék mérete és koncentrációja, valamint a napszak és a megfigyelési szög is befolyásolja a szóródás mértékét.

Hogyan lehetséges a égkék szín szín keverés?

Az égkék szín előállítása keverés útján az alapszínek megfelelő arányú használatával lehetséges. Az égkék szín eléréséhez általában két fő színt használnak: a kék és a fehér. A megfelelő keveréshez használj több kék festéket és lassan adj hozzá fehér festéket, amíg el nem éred a kívánt árnyalatot. Az égkék világosságát és tónusát azáltal szabályozhatod, hogy mennyi fehér festékkel világosítod a keveréket.

Hirdetés
Folytasd az olvasást