Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Fekete szín: jellemzése, színkódjai, színárnyalatai és keverése

A fekete szín gyakran társul az eleganciával, erővel és hatalommal. Az öltözködésben a fekete ruha a kifinomultság és az időtlen stílus szimbóluma. Gyakran választják hivatalos eseményekre és üzleti találkozókra, mert határozottságot és professzionalizmust sugall. A fekete minimalizmust és letisztultságot is képvisel, ezért népszerű a modern dizájnban és a belsőépítészetben.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Pszichológiai szempontból a fekete jelenthet titokzatosságot és mélységet. Míg egyes kultúrákban a gyász és a veszteség színe, máshol a talpra állást és az újrakezdést jelképezi. A fekete ezen kívül gyakran a rebellis, lázadó viselkedés szimbóluma is lehet, amit a popkultúrában és a művészetekben gyakran használnak.

Fekete szín RGB és HEX színkódjai

A fekete szín RGB kódja (0, 0, 0) és HEX kódja #000000.

Téma: Fekete szín

Hirdetés
Folytasd az olvasást
Színrendszer Kód/Érték
Hex

#000000

RGB

rgb(0, 0, 0)

HSL

hsl(0, 0%, 0%)

HSV/HSB

hsv(0, 0%, 0%)

CMYK

cmyk(0%, 0%, 0%, 100%)

Ellentétes szín

#FFFFFF

Komplementer szín

#FFFFFF

Fekete sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Fekete komplementer színpalettái

A fekete szín különlegessége, hogy szinte minden más színnel harmonizál. Íme, néhány színpaletta, amely a fekete színnel dolgozva különböző hatásokat ér el.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#FFFFFF
#F2F2F2
#4D4D4D
#000000

Analóg paletta

#000000
#333333
#666666
#999999

Monokróm paletta

#0A0A0A
#1A1A1A
#2A2A2A
#3A3A3A

Triád paletta

#000000
#66FF66
#6666FF
#FF66FF

Tetrád paletta

#000000
#FFFF00
#00FFFF
#FF00FF

Osztott komplementer paletta

#000000
#FF8000
#80FF00
#00FF80

Neutrális paletta

#000000
#555555
#AAAAAA
#FFFFFF

Milyen a fekete szín színe?

A fekete szín a fény teljes hiányát vagy nagyon alacsony intenzitását jelenti. Optikailag a fekete egy olyan szín, amely minden hullámhosszó színt elnyel és nem reflektál fényt. Ideálisan teljesen feketén egyetlen se nagyon fényes se színes fény sem tükröződik vissza, ami miatt úgy tűnik, mintha a szín teljesen hiányozna.

Mitől függ a fekete szín színe?

A fekete szín színe attól függ, hogy milyen anyag és felület képes-e elnyelni a fényt különböző hullámhosszokon. A tökéletes fekete minden hullámhosszú fényt elnyel, nem tükrözi vissza, így sötét hatást kelt. A valóságban azonban sokszor előfordul, hogy az elnyelés nem teljes, és némi fény visszaverődik, ami befolyásolhatja a fekete árnyalatát. Emellett a megvilágítás körülményei, az anyag textúrája, és a néző szemszöge is hatással lehet a fekete szín érzékelésére.

Hogyan lehetséges a fekete szín szín keverés?

A fekete szín elérése keverés útján a különböző színmodellektől függ. A pigmentek esetén (például festékeknél) a fekete színt általában az úgynevezett additív színkeveréssel lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy több különböző színt (például vörös, kék és sárga) egyenlő arányban keverünk össze, amíg egy nagyon sötét árnyalatot, vagy feketét kapunk. Az RGB (additív) színmodellben, amit a digitális kijelzők használnak, a fekete szín akkor jön létre, ha a vörös, zöld és kék fény intenzitása mind nulla.