Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Merle szín: jellemzése, színkódjai, színárnyalatai és keverése

A merle szín egy genetikai mintázat kutyák bundájában, amely különféle színárnyalatok és foltok kombinációját eredményezi. Ez a minta leginkább a juhászkutyáknál, például az ausztrál juhászkutyánál és a shetlandi juhászkutyánál jellemző. A merle kutyák bundájában tipikusan világosabb, szürke vagy kékes színű alapszín található, amelyet sötétebb foltok tarkítanak. A mintázat véletlenszerű és változatos, így minden merle kutya bundája egyedi.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A merle mintázatot egy domináns gén, az ún. merle gén okozza. Ez a gén azonban nem csak a bunda megjelenésére van hatással, hanem a kutya egészségére is. A dupla merle génű kutyáknál, akik mindkét szülőjüktől örökölték ezt a gént, gyakran előfordulhatnak hallási és látási problémák. Emiatt a felelős tenyésztők kerülik a két merle egyed párosítását, hogy csökkentsék a genetikai rendellenességek kockázatát.

Merle szín RGB és HEX színkódjai

A merle szín kódja RGB-ben: rgb(123, 104, 238) és HEX-ben: #7B68EE.

Téma: merle szín

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#3a3c4e

RGB

rgb(58, 60, 78)

HSL

hsl(233, 15%, 27%)

HSV/HSB

hsv(233, 26%, 31%)

CMYK

cmyk(26%, 23%, 0%, 69%)

Ellentétes szín

#c4c8da

Komplementer szín

#3c4e3a

Merle sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Merle komplementer színpaletái

A merle szín egy jellegzetes foltos mintázatot képvisel, amely különféle színkombinációkban jelenhet meg. Az alábbiakban bemutatjuk a merle szín 7 különféle színpalettáját: komplementer, analóg, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#D4A5A5
#A5D4A5
#7D4D4D
#4D7D4D

Analóg paletta

#D4A5A5
#D4C5A5
#7D4D4D
#7D6D4D

Monokróm paletta

#D4A5A5
#B58383
#7D4D4D
#5F3939

Triád paletta

#D4A5A5
#A5D4A5
#A5A5D4
#7D4D4D

Tetrád paletta

#D4A5A5
#D4A5D4
#A5D4A5
#7D4D7D

Osztott komplementer paletta

#D4A5A5
#A5D4B5
#B5A5D4
#7D4D5D

Neutrális paletta

#D4D4D4
#A5A5A5
#7D7D7D
#4D4D4D

Milyen a merle szín színe?

A merle szín egy egyedülálló és jellegzetes mintázat, amely kutyák (például border collie, ausztrál juhászkutya) szőrzetében fordul elő. A merle mintázat jellemzően foltos, ahol a színes szőrzetet világosabb árnyalatokkal keveredik, gyakran kékes vagy szürkés árnyalatokkal. Ez a genetikai mutáció a fekete (vagy vörös) pigmentet érinti, aminek következtében a szín egyenetlenül oszlik el a szőrzetben.

Mitől függ a merle szín színe?

A merle szín a kutyák szőrzetében egy olyan mintázatot jelöl, amelyet a merle gén okoz. A merle gén hatására a szőrzet alapszíne elhalványodik, és foltos megjelenést mutat, ami sötétebb és világosabb részekből áll. A merle szín intenzitása és mintaeloszlása a következő tényezőktől függ:

1. **Genetikai variációk:** A merle gén jelenléte és típusa (például egyszeres merle vagy duplamerle) befolyásolja a mintázat erősségét és a színkontrasztot.
2. **Alapszín:** A kutya alapvető színe meghatározza, hogy a merle mintázat milyen színekkel jelenik meg (például fekete alapszín esetén kék merle, barna alapszín esetén vörös merle).
3. **Pigmentáció:** A pigmentsejtek eloszlása és koncentrációja a szőrzetben szintén befolyásolja a merle mintázat megjelenését.
4. **Genetikai háttér:** A szülők genetikai összetétele és a kutya genetikai háttere is hatással lehet arra, hogy a merle mintázat milyen mértékben és hogyan jelenik meg.

Ezek a tényezők együttesen alakítják ki a merle szín jellegzetes mintázatát és színeit a kutya szőrzetében.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Hogyan lehetséges a merle szín szín keverés?

A merle szín genetikai alapú, és egy adott típusú génmutáció eredménye. A merle gén hígítja az alap szőrszínt, ami különböző árnyalatokat és foltokat eredményez. A merle szín úgy keletkezik, hogy egy kutya egy másodlagos génváltozatot hordoz, ami felülírja az eredeti szőrszínt, ezáltal keveredve egyedi mintázatokat hoz létre. A merle mintázat mellett gyakran társulhatnak a kék vagy heterochrom szemet is.