Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Nőszirom szín: jellemzése, színkódjai, színárnyalatai és keverése

A nőszirom, más néven írisz, színeinek sokszínűsége talán az egyik leglátványosabb a virágok között. A legelterjedtebb változatok között megtalálhatók a kék, lila, sárga, fehér és rózsaszín árnyalatok is. Ezek a színek gyakran mélyek és intenzívek, ami különleges megjelenést kölcsönöz a kertnek vagy a virágcsokornak. Az íriszek színeinek variációi fajonként és fajtánként változnak, lehetőséget adva a kerttervezőknek és a virágkedvelőknek arra, hogy változatos és élénk színkombinációkat hozzanak létre.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A nőszirom színei nem csupán esztétikai szerepet játszanak, hanem a virág evolúciós fejlődésének és az élőhelyekhez való alkalmazkodásának is jelei. Például a kékes-lilás árnyalatok gyakran a hűvösebb, nedves területeken találhatóak meg, míg a sárga és narancssárga változatok inkább a melegebb, szárazabb környezetekhez alkalmazkodtak. A színek sokfélesége és a virág szerkezetének bonyolultsága elősegíti a beporzó rovarok vonzását, biztosítva ezzel a faj fennmaradását és szaporodását.

Nőszirom szín RGB és HEX színkódjai

A nőszirom szín RGB kódja: 102, 103, 171. A HEX kódja: #6667AB.

 

Hirdetés
Folytasd az olvasást
Színrendszer Kód/Érték
Hex

#5A4FCF

RGB

rgb(90, 79, 207)

HSL

hsl(245, 61%, 56%)

HSV/HSB

hsv(245, 62%, 81%)

CMYK

cmyk(57%, 62%, 0%, 19%)

Ellentétes szín

#3FCF96

Komplementer szín

#CFC44F

Nőszirom sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Nőszirom komplementer színpaletái

A nőszirom színei mély és élénk árnyalatok, amelyek harmonikusan kombinálhatók különböző színpalettákban. Az alábbiakban bemutatunk néhány lehetséges színpalettát a nőszirom színeire alapozva, beleértve komplementer, analóg, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális palettákat. Minden paletta rendelkezik négy különböző színnel, hogy érdemes legyen inspirálódni belőlük.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#5A4FCF
#D4CF5A
#3D36A1
#9A9648

Analóg paletta

#5A4FCF
#3D6CCF
#332999
#5981CF

Monokróm paletta

#5A4FCF
#4D45B3
#423BA0
#6F64CF

Triád paletta

#5A4FCF
#CF5A4F
#A13636
#CF9A4F

Tetrád paletta

#5A4FCF
#CF5A6F
#6F3460
#4FB3CF

Osztott komplementer paletta

#5A4FCF
#CF6C4F
#A13D36
#CF4F9A

Neutrális paletta

#5A4FCF
#858495
#4C4B5A
#BDBCCD

Milyen a nőszirom szín színe?

A nőszirom színe lehet kék, lila, sárga, fehér, rózsaszín és ezek árnyalatai. A színek a fajtától függően változhatnak, ezért sokféle kombinációban fordulhatnak elő.

Mitől függ a nőszirom színe?

A nőszirom (Iris) színe számos tényezőtől függ. Ezek közé tartozik a genetika, ami meghatározza a virág pigmentációját. Ezen kívül a talaj pH-ja és tápanyag összetétele, valamint a napsugárzás mértéke is befolyásolhatja a színt. Bizonyos fajtáknál az éghajlati viszonyok is szerepet játszanak a szín élénkségében és intenzitásában.

Hogyan lehetséges a nőszirom szín szín keverés?

A nőszirom (Iris) színének keverése hibridizációs folyamatokon keresztül lehetséges, amely során különböző színű és tulajdonságú növényeket kereszteznek. A kertészek ezt manuálisan végzik, amikor két különböző nőszirom fajta virágporát keverik össze egy harmadik virágnövényre, amely ezen genetikai keresztezés eredményeként új színváltozatokat fog produkálni. A folyamat igényli a növények alapos megfigyelését és a következő generáció gondos nevelését a kívánt színek elérése érdekében.