Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

A pasztell színek jellemzése, színkódjai, árnyalatai és keverése

A pasztell színek lágy, finom árnyalatokat képviselnek, amelyek gyakran halványabbak és kevésbé telítettek, mint a standard színek. Ezen színek általában fehér pigmentek hozzáadásával érhetők el, ami megszelídíti az eredeti színt és világos, tiszta hatást kelt. A pasztell színek közé tartozik a világos rózsaszín, mentazöld, világoskék és levendula, amelyek mind kellemes, nyugtató hatást gyakorolnak a szemlélőre.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A pasztell színek népszerűsége abból adódik, hogy sokoldalúan használhatók a dizájn és a művészet különböző területein. Gyakran találkozhatunk velük lakberendezésben, divatban, grafikában és esküvői dekorációkban, mivel harmonikus, szelíd atmoszférát teremtenek. Ezen árnyalatok előnye, hogy könnyen kombinálhatók egymással és más színekkel, anélkül hogy túlzottan dominálnának, így elegáns és kiegyensúlyozott vizuális megjelenést biztosítanak.

Pasztell szín RGB és HEX színkódjai

A pasztell színek világos, lágy árnyalatok, amelyek általában nyugodt és finom hatást keltenek. Ezek a színek gyakran használtak design-ban és dekorációban, mivel kellemesek a szemnek.

#AEC6CF

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#DEB887

RGB

rgb(222,184,135)

HSL

hsl(34,57%,70%)

HSV/HSB

hsv(34,39%,87%)

CMYK

cmyk(0,17,39,13)

Ellentétes szín

#215BC8

Komplementer szín

#87C6DE

Pasztell sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Pasztell szín komplementer színpaletái

A pasztell színek lágy és finom árnyalatokat kínálnak, amelyek harmonikus megjelenést kölcsönöznek bármilyen dizájnnak. Itt találhatók a pasztell színek legnépszerűbb 7 palettájának bemutatása, amelyek közül mindegyik két világos és két sötét árnyalatot tartalmaz.

Komplementer paletta

#FADADD
#D4F0F0
#FFC0CB
#B0E0E6

Analóg paletta

#FFB6C1
#FFF0F5
#FFA07A
#FFDAB9

Monokróm paletta

#E6E6FA
#F0F8FF
#D8BFD8
#DDA0DD

Triád paletta

#B0E0E6
#AFEEEE
#87CEEB
#87CEFA

Tetrád paletta

#FFEFD5
#FFDAB9
#FFE4B5
#FFD700

Osztott komplementer paletta

#F0FFF0
#F5FFFA
#98FB98
#90EE90

Neutrális paletta

#FFFFF0
#FAEBD7
#F5F5DC
#FFFACD

milyen a pasztell szín színe?

A pasztell színek jellemzően világos, lágy és tompa árnyalatok, melyek kevesebb telítettséggel rendelkeznek. Ezek a színek a fehér hozzáadásával jönnek létre, ami világosabbá és kevésbé intenzívvé teszi őket. Példák a pasztell színekre a halvány rózsaszín, világoskék, menta zöld és a lágy sárga.

Mitől függ a pasztell szín színe?

A pasztell szín színe alapvetően három tényezőtől függ:

  1. Alapszín: Az a szín, amelyet világosítanak, hogy pasztell árnyalatot kapjanak. Ez lehet bármilyen szín a színskálán, például kék, zöld, piros stb.
  2. Fehér hozzáadása: Minél több fehéret adnak az alapszínhez, annál világosabb és puhább lesz a szín. A pasztell színek mindig tartalmaznak jelentős mennyiségű fehéret.
  3. Színtelítettség: A pasztell színek alacsony telítettségűek, ami azt jelenti, hogy kevesebb intenzitással rendelkeznek, mint az alapszínek. Ez az alapszín és a fehér közötti aránytól függ.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Hogyan lehetséges a pasztell szín szín keverés?

A pasztell színek létrehozása úgy történik, hogy egy alapszínt fehérrel keverünk össze. Ezt bármilyen szín esetében alkalmazhatjuk, például piros, kék vagy sárga árnyalatoknál. A pasztell árnyalatok lágyak és világosak lesznek, mivel a fehér csökkenti az alapszín intenzitását. Fontos, hogy fokozatosan adjuk hozzá a fehéret, amíg el nem érjük a kívánt világos árnyalatot.