Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Patina szín jellemzése: színkódok, színárnyalatok és keverési tippek

A patina szín az idő múlásával kialakuló, jellegzetes, zöldes árnyalat, amely elsősorban fémek, különösen réz, bronz és sárgaréz felszínén jelenik meg. Kialakulása kémiai reakciók eredménye, amikor a fém oxigénnel, vízzel és más vegyi anyagokkal érintkezik. Ennek a folyamatnak az eredménye a réz-karbonát nevű vegyület, amely a zöldes, kékes tónust adja a felületnek.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A patina szín esztétikai értéke mellett gyakorlati előnyökkel is bír, mivel védőréteget képez a fém felületén, megakadályozva annak további oxidációját és korrózióját. Éppen ezért a patinát számos művészeti és építészeti projektben szándékosan hozzák létre, hogy időtálló, antik hatást érjenek el. A patina természetes szépsége és védő tulajdonságai miatt nagy népszerűségnek örvend mind a művészeti, mind az ipari területeken.

Patina szín RGB és HEX kódjai

A patina szín RGB értékei a következők: 115, 134, 120. A patina szín HEX kódja: #738678.

Hirdetés
Folytasd az olvasást
Színrendszer Kód/Érték
Hex

#7BB661

RGB

rgb(123, 182, 97)

HSL

hsl(93, 38%, 55%)

HSV/HSB

hsv(93, 47%, 71%)

CMYK

cmyk(32%, 0%, 47%, 29%)

Ellentétes szín

#B761B7

Komplementer szín

#B68C61

Patina sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Patina komplementer színpaletái

A patina szín lenyűgöző árnyalatai sokoldalúak, és számos színkombinációval harmonizálnak. Az alábbiakban bemutatjuk a patina szín analóg, komplementer, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális palettáit, amelyek segítenek a tökéletes színösszeállítás kiválasztásában.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta
Analóg paletta
Monokróm paletta
Triád paletta
Tetrád paletta
Osztott komplementer paletta
Neutrális paletta
Milyen a patina szín színe?

A patina szín általában zöldes, zöldeskék vagy kékes árnyalatot jelent, amely a fémek, különösen a réz és bronz oxidációjával keletkezik. Ez a szín az idő előrehaladtával, a fémek természetes oxidációs folyamata során alakul ki.

Mitől függ a patina szín színe?

A patina szín színe több tényezőtől függ. Elsősorban a fém típusától, amelyen a patina kialakul – például réz, bronz vagy vas. A patina színét befolyásolja a környezeti feltételek is, mint a nedvesség, a pH-érték és a levegőben lévő vegyi anyagok. Ezen felül az idő hossza és a hőmérséklet is jelentős szerepet játszik a patina árnyalatának kialakulásában.

Hogyan lehetséges a patina szín szín keverés?

A patina szín keverése úgy lehetséges, hogy használjunk zöld, kék és réz árnyalatokat. A patina jellemzően a fémek, különösen a réz oxidációja során létrejövő kékeszöld réteg, amit az időjárás és a környezeti tényezők okoznak. A festék keveréshez használhatunk zöld festéket sárga és kék keverésével, majd hozzáadhatunk egy kis fehéret, hogy világosítsuk a színt. Ezután érdemes egy kis kéket és egy kis vörösesbarnát (réz árnyalatot) hozzáadni, hogy elérjük a megfelelő patina árnyalatot. Végül finomhangoljuk a színt, amíg el nem érjük a kívánt hatást.