Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Sárga szín: jellemzése, színkódjai, színárnyalatai és keverése

A sárga szín az egyik legélénkebb és legfeltűnőbb szín az emberi szem számára. Jellemzi a napfény, az optimizmus és a boldogság. Gyakran társítják a kreativitással és az energiával, valamint a mentális éberséggel és az intellektussal. A sárga stimulálja az idegrendszert, fokozza a figyelemfelkeltést és a kommunikációt. Emellett figyelmeztető jelekként is használják a biztonság és védelem érdekében, például közlekedési táblákon és építkezési területeken.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Ugyanakkor a sárga színnek lehetnek negatív hatásai is. Bizonyos árnyalatai szorongást vagy stresszt válthatnak ki, és túlzott mennyiségben alkalmazva irritáló lehet. A sárga szín néha az irigységgel és a féltékenységgel is összefüggésbe hozható. A belsőépítészetben és a designban gyakran használják a sárgát, hogy egy helyiséget barátságosabbá és melegebbé tegyenek, de fontos mértékkel és gondos kombinációval alkalmazni más színekkel, hogy elkerüljék a túlzott stimulációt.

Sárga szín RGB és HEX színkódjai

A sárga szín RGB értéke (255, 255, 0), míg HEX kódja #FFFF00.

A sárga szín élénk és figyelemfelkeltő, gyakran használják figyelmeztető jelzésekhez és marketing célokra is.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#FFFF00

RGB

rgb(255, 255, 0)

HSL

hsl(60, 100%, 50%)

HSV/HSB

hsv(60, 100%, 100%)

CMYK

cmyk(0, 0, 100, 0)

Ellentétes szín

#0000FF

Komplementer szín

#0000FF

Sárga sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Sárga szín komplementer színpaletái

A sárga szín különböző árnyalatait és ezek kombinációit különböző színtípusok szerint rendeztem. Itt található a komplementer, analóg, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális paletták bemutatása.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#FFFF99
#FFFF66
#333300
#666600

Analóg paletta

#FFFF99
#FFFF66
#999900
#CCCC00

Monokróm paletta

#FFFFCC
#FFFF99
#CCCC00
#999900

Triád paletta

#FFFF99
#66FFFF
#6666FF
#FF66FF

Tetrád paletta

#FFFF99
#FF9999
#9999FF
#99FF99

Osztott komplementer paletta

#FFFF99
#FF9999
#9999FF
#99FF99

Neutrális paletta

#FFFFCC
#FFFF99
#CCCCCC
#999999

Milyen a sárga szín színe?

A sárga szín élénk és meleg színárnyalat, amelyet gyakran a napfény és az optimizmus jelképeként használnak. A spektrumon a zöld és narancssárga között helyezkedik el. A sárga színt különböző árnyalatokban lehet látni, mint például kanárisárga, citromsárga, és aranysárga.

Mitől függ a sárga szín színe?

A sárga szín színe több tényezőtől függ, mint például a fényforrás spektrális összetétele, a szín anyagi tulajdonságai és az emberi szem érzékenysége. A különböző fényforrások különböző hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki, ami befolyásolja a sárga szín érzékelt árnyalatát. Az anyagi tulajdonságok, például a festék pigmentjei és a felület textúrája szintén befolyásolják a szín megjelenését. Végül az emberi szem különböző fotoreceptorai különböző mértékben érzékenyek a különböző hullámhosszúságú fényre, ami variációkat okoz a színérzékelésben.

Hogyan lehetséges a sárga szín szín keverés?

A sárga színt többféleképpen is létrehozhatjuk attól függően, hogy fények vagy festékek keveréséről van szó. Amikor fényekről beszélünk (additív színkeverés), a sárga színt úgy kapjuk, hogy piros és zöld fényeket keverünk össze. Ha pedig festékek keveréséről van szó (szubtraktív színkeverés), a sárga színt úgy hozhatjuk létre, hogy vörös és zöld festékeket keverünk hozzá egy tiszta fehér alaphoz, ahol a vörös és zöld festékek keveréke blokkolja a kék színt, így sárga szín jön létre.

Hirdetés
Folytasd az olvasást