Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Sárkánygyümölcs szín: jellemzése, színkódjai és színárnyalatai

A sárkánygyümölcs, más néven pitaja vagy pitahaya, színe élénk és változatos. A leggyakrabban előforduló változat külső héjának színe élénk rózsaszín vagy vörös, melyet zöld színű pikkelyszerű képződmények tarkítanak. A sárkánygyümölcs héjának világos, fényes megjelenése miatt könnyen felismerhető. Az élénk szín nemcsak vizuális vonzerőt biztosít, hanem tápanyagokban gazdag antioxidánsokat is jelöl, melyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A sárkánygyümölcs belseje szintén színpompás lehet, különböző fajták szerint fehér, vörös vagy sárga húsúak lehetnek. A fehér húsú változatban apró fekete magok találhatóak, amelyek egységesen eloszlanak a hús teljes területén, hasonlóan a kiwifélékhez. A vörös húsú változat még intenzívebb színt mutat, míg a sárga húsú ritkábban előforduló, de ugyanolyan ízletes és tápláló. Minden fajta egyedi és vonzó megjelenést biztosít, mely színei révén a sárkánygyümölcs egzotikus és ínycsiklandó csemegévé válik.

sárkánygyümölcs szín RGB és HEX színkódjai

A sárkánygyümölcs héjának jellegzetes rózsaszínje az RGB (255, 0, 127) és a HEX #FF007F kódokkal azonosítható.

Hirdetés
Folytasd az olvasást
Színrendszer Kód/Érték
Hex

#E2006C

RGB

rgb(226, 0, 108)

HSL

hsl(338, 100%, 44%)

HSV/HSB

hsv(338, 100%, 89%)

CMYK

cmyk(0, 100, 52, 11)

Ellentétes szín

#1DFF93

Komplementer szín

#00E22A

Sárkánygyümölcs sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Sárkánygyümölcs színpalettái

A sárkánygyümölcs lenyűgöző színei közé tartoznak a világos és sötét árnyalatok, amelyek harmonikusan ötvözik az élénk és visszafogott tónusokat. Az alábbiakban bemutatjuk a sárkánygyümölcs színpalettáit különböző színtípusok alapján.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#FF00CC
#00FF66
#CC00A3
#00CC54

Analóg paletta

#FF33BB
#FF66DD
#CC0099
#990077

Monokróm paletta

#FF00CC
#CC00A3
#990077
#66004E

Triád paletta

#FF00CC
#00FF00
#0000FF
#3F007F

Tetrád paletta

#FF00CC
#FF6600
#00FFCC
#0066FF

Osztott komplementer paletta

#FF00CC
#00FF99
#66FF99
#33FF66

Neutrális paletta

#FF99CC
#FFCCFF
#CC6699
#996699

Milyen a sárkánygyümölcs szín színe?

A sárkánygyümölcs külső héja általában élénk rózsaszín vagy vörös, míg a belső húsa fehér vagy piros, fekete magokkal tarkítva.

Mitől függ a sárkánygyümölcs színe?

A sárkánygyümölcs színe több tényezőtől is függ. Az első és legfontosabb tényező a fajtája. A legelterjedtebb fajta a Hylocereus undatus, amelynek a külső héja rózsaszín és a belső húsa fehér. Azonban vannak más fajták is, mint a Hylocereus costaricensis (vagy Hylocereus polyrhizus), amelynek a héja is rózsaszín, de a belseje élénkpiros. Létezik még a Hylocereus megalanthus, amelynek sárga héja és fehér húsa van. A gyümölcs színét ezen felül befolyásolhatja az érettségi állapot és a növekedési környezet is, beleértve a talaj típusát, a napfényt és a vízellátást.

Hogyan lehetséges a sárkánygyümölcs szín szín keverés?

A sárkánygyümölcs színének keverése genetikai különbségekből és a gyümölcs érettségének fokozataiból ered. A termesztett sárkánygyümölcsök különböző fajtái (fehér belső hússal, piros belső hússal) nemesítés során jöttek létre. A termesztők a színek különböző árnyalatait azáltal érik el, hogy különböző fajtákat kereszteznek. Ezen kívül a sárkánygyümölcs színe befolyásolható az éghajlati és talajviszonyokkal is, melyek befolyásolják a gyümölcs színanyagait.