Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

A titán szín jellemzése: színkódjai, színárnyalatai és keverése

A titán szín egy különleges árnyalat, amely leginkább az ezüst és a szürke között helyezkedik el, de egy kis metálszerű csillogással rendelkezik. Ezt az árnyalatot a titán fémről nevezték el, amely ugyanezekkel a jellemzőkkel bír, és az iparban gyakran használják, különösen azért, mert ellenáll a korróziónak és rendkívül erős. A titán szín modern, elegáns és technológiai fejlettséget sugall, ami miatt népszerű választás luxusautók, high-tech eszközök és modern építészeti elemek esetében is.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Mivel visszafogott és semleges, a titán szín nagyon jól illeszkedik más színekhez, legyen szó élénk, vibráló árnyalatokról vagy éppen pasztell tónusokról. Ez a szín nemcsak esztétikai szempontból kiemelkedő, hanem gyakorlati értékkel is bír, hiszen a rajta megjelenő szennyeződések kevésbé látványosak. Az iparban és dizájnerek körében egyaránt népszerű, különösen olyan termékeknél, ahol fontos a karcállóság és a hosszú élettartam, illetve a modern, letisztult megjelenés.

Titán szín RGB és HEX színkódjai

A titán szín RGB és HEX színkódjai különösen hasznosak a tervezők és webfejlesztők számára. Az RGB kódja (139, 139, 131), míg a HEX kódja #8B8B83.

Titán szín

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#A9A9A9

RGB

rgb(169, 169, 169)

HSL

hsl(0, 0%, 66%)

HSV/HSB

hsv(0, 0%, 66%)

CMYK

cmyk(0, 0, 0, 33)

Ellentétes szín

#5656A9

Komplementer szín

#A95656

Titán sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Titán komplementer színpaletái

A titán egy erőteljes és modern szín, mely kiválóan használható különböző dizájnprojekteken. Íme, hét különböző színpaletta a titán szín alapján: komplementer, analóg, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális paletta.

Komplementer paletta

#B0B0B0
#4F4F4F
#F5E100
#FFFF91

Analóg paletta

#B0B0B0
#D2D2D2
#7A7A7A
#4F4F4F

Monokróm paletta

#B0B0B0
#D9D9D9
#8C8C8C
#666666

Triád paletta

#B0B0B0
#B0B0F0
#B0F0B0
#4F4F4F

Tetrád paletta

#B0B0B0
#B0D2F0
#F0B0D2
#F0E1B0

Osztott komplementer paletta

#B0B0B0
#D1B0F0
#B0F0B0
#E1B0D1

Neutrális paletta

#B0B0B0
#F5F5F5
#8C8C8C
#4F4F4F

Milyen a titán szín színe?

A titán színének színe általában egy ezüstös, fémszürke árnyalat, amely kissé sötétebb és mattabb, mint a tiszta ezüst.

Mitől függ a titán szín színe?

A titán színét elsősorban a felületén kialakuló oxidréteg vastagsága határozza meg. A különböző vastagságú oxidrétegek különböző színeket tükröznek vissza, ami az úgynevezett interferencia jelenség eredménye. Az oxidréteg vastagsága számos tényezőtől függ, mint például a hőmérséklet, amellyel a titánt kezelték, és az oxidációs körülmények (például az oxigénkoncentráció). Ezen kívül a felületi kezelések, mint az elektrokémiai eloxálás, is célzottan képesek változtatni a titán színét.

Hogyan lehetséges a titán szín szín keverés? téma:titán szín

A titán szín keverése speciális eljárásokat igényel, mivel a titán természetes állapotban szürke vagy ezüstös. Titán színek elérésére leggyakrabban anódos oxidációt alkalmaznak, ahol az elektromos áram hatására vékony oxidréteg alakul ki a titán felületén. Az oxidréteg vastagságától függően különböző színek jelennek meg, mint például kék, arany, lila vagy zöld. A pontos szín beállításához precíziós kontroll szükséges az oxidációs folyamat során.

Hirdetés
Folytasd az olvasást