Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Tojáshéj szín: jellemzése, színkódjai, színárnyalatai és keverése

A tojáshéj színét alapvetően kétféle pigment határozza meg: a protoporfirin, amely barna árnyalatot ad, és a biliverdin, amely zöldes-kék árnyalatot eredményez. A tojáshéj színe fajtánként változik, a leghétköznapibbak a fehér és a barna héjú tojások. A különböző színek semmilyen táplálkozási különbséget nem jelentenek, csupán esztétikai és marketing célokat szolgálnak. A fehér tojáshéjat általában azok a tyúkok tojják, amelyeknek fehérek a fülcimpáik, míg a barnát azok, amelyek fülcimpái vörösek.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A tojáshéj színét a genetikai tényezők befolyásolják, de bizonyos környezeti hatások, mint például a tyúk életkora és tápláléka, is befolyásolhatják az árnyalat intenzitását. Idősebb tyúkok által tojt tojások héja gyakran világosabb színű, és néha apróbb foltok is megjelenhetnek rajtuk. A különleges színű, például kék vagy zöld tojáshéjjal rendelkező fajták (mint az Araucana) egyre népszerűbbek a különleges megjelenésük miatt, bár nem meglepő módon ezek a tojások semmilyen különleges ízzel vagy tápértékkel nem rendelkeznek a megszokott színű tojásokhoz képest.

Tojáshéj szín RGB és HEX színkódjai

A tojáshéj szín kódja RGB formátumban (240, 234, 214), míg HEX formátumban #F0EAD6.

Hirdetés
Folytasd az olvasást
Színrendszer Kód/Érték
Hex

#F0EAD6

RGB

rgb(240, 234, 214)

HSL

hsl(45, 60%, 89%)

HSV/HSB

hsv(45, 11%, 94%)

CMYK

cmyk(0, 3%, 11%, 6%)

Ellentétes szín

#0F1529

Komplementer szín

#101628

Tojáshéj sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Tojáshéj komplementer színpaletái

A tojáshéj szín népszerű választás, mivel semleges tónusaival remekül harmonizál különböző színpalettákkal. Ebben a szekcióban bemutatunk néhány komplementer, analóg, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális színpalettát, amelyek jól illenek a tojáshéj színéhez.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#FFF1E0
#B0A160
#F0DAA4
#8C7630

Analóg paletta

#FFF7E8
#EAD9C6
#D5C3A2
#C0AC7E

Monokróm paletta

#FFF8E7
#FFE4B5
#FFD28A
#F0C37B

Triád paletta

#FFF3ED
#B2A58A
#CFD1D8
#83879A

Tetrád paletta

#FFF1E3
#8C949C
#E0E4EB
#3D3D42

Osztott komplementer paletta

#F0E3D3
#9A9274
#BCD2D7
#718093

Neutrális paletta

#FFFFFF
#DBD4C6
#A89876
#706045

Milyen a tojáshéj szín színe?

A tojáshéj színe elsősorban a tyúk fajtájától függ, és lehet fehér, barna vagy akár kékes-zöld is. A szín semmilyen hatással nincs a tojás belső tartalmára vagy ízére.

Mitől függ a tojáshéj szín színe?

A tojáshéj színe elsősorban a tyúk fajtájától függ. A különböző tyúkfajták eltérő pigmentációs génekkel rendelkeznek, melyek meghatározzák a tojáshéj színét. A leggyakoribb színek a fehér és a barna, de léteznek kékes, zöldes és rózsaszínes árnyalatok is. A tojáshéj színe nem befolyásolja a tojás tápanyagtartalmát vagy ízét.

Hogyan lehetséges a tojáshéj szín szín keverés?

A tojáshéj színének keverése alapvetően genetikai tényezőkön múlik. A színt a tojást tojó tyúk genetikai öröksége határozza meg. Alapvetően három színben léteznek a tojáshéjak: fehér, barna és kék, valamint ezek keverékei. A színért felelős gének a következőképpen működnek:

1. **Fehér tojáshéj**: Ezt a színt a fehér színért felelős gének dominálnak, ezek jelenléte esetén a tojáshéj tisztán fehér lesz.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

2. **Barna tojáshéj**: A barna pigment (protoporforin) a tojáshéj képződése során adódik hozzá a fehér héjhoz, így hozva létre a barna színt.

3. **Kék tojáshéj**: A kék pigment (obilin) az egész tojáshéjat kékre színezi, belül és kívül egyaránt.

A különböző színű tojásokat tojó tyúkok keresztezésével különféle árnyalatokat és keverékeket lehet előállítani. Például a kék és barna tojáshéjat tojó tyúkok keresztezéséből zöldes árnyalatú tojáshéjak keletkezhetnek, mivel a kék és barna pigmentek keverednek. Az adott tojáshéj szín végső árnyalata a tyúk genetikai összetételétől és a pigmentek arányától függ.