Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Tölgyfa szín: jellemzése, színkódjai, árnyalatai és keverése

A tölgyfa színe számos árnyalatban megjelenhet, melyek közül a leggyakoribbak a világos, mézes színtől egészen a sötét barnáig terjednek. A világos tölgy gyakran sárgás-bézses árnyalatokkal rendelkezik, amely egyfajta melegséget és természetes hangulatot sugároz. Ez az árnyalat kiválóan alkalmas arra, hogy világosabbá és barátságosabbá tegye a belső tereket.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A sötétebb tölgy árnyalatok mély, gazdag barna színeket mutatnak, amelyek eleganciát és időtállóságot kölcsönöznek a bútoroknak és a padlóknak. A sötétbarna tölgy elragadó színeit gyakran hasznosítják luxus bútorok és klasszikus stílusú enteriőrök kialakításához. Ezzel a színnel könnyen érhető el a kifinomult, mégis meleg és meghitt légkör.

Tölgyfa szín RGB és HEX színkódjai

A tölgyfa szín RGB kódja: (160, 82, 45) és HEX kódja: #A0522D

Töltényfa szín

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#A0522D

RGB

rgb(160, 82, 45)

HSL

hsl(25, 59%, 40%)

HSV/HSB

hsv(25, 72%, 63%)

CMYK

cmyk(0, 49, 72, 37)

Ellentétes szín

#5FA8D3

Komplementer szín

#2D8BA0

Tölgyfa sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Tölgyfa komplementer színpaletái

A tölgyfa színei gazdagítják az enteriőrt természetes és megnyugtató árnyalataikkal. Az alábbiakban bemutatjuk a tölgyfa színének különböző színpalettáit, amelyek segíthetnek harmonikus belső terek kialakításában.

Komplementer paletta
Analóg paletta
Monokróm paletta
Triád paletta
Tetrád paletta
Osztott komplementer paletta
Neutrális paletta
téma:tölgyfa szín

A tölgyfa színe általában világosbarnától a középbarnáig terjed, és gyakran mutat jellegzetes, finom erezettséget. Az árnyalatok változhatnak attól függően, hogy milyen típusról van szó és mennyire van öregedve.

Mitől függ a tölgyfa szín színe?

A tölgyfa szín színe több tényezőtől függ, beleértve a fa korát, a növekedési körülményeket, a fafajtát és az alkalmazott kezelési módszereket. Az idősebb tölgyek általában sötétebbek, míg a fiatalabbak világosabb árnyalatúak lehetnek. A földrajzi elhelyezkedés és a talaj összetétele szintén befolyásolhatják a színt. Ezen kívül a fa felületének kezelése, például festés, lakkozás vagy olajozás, jelentősen megváltoztathatja a tölgyfa természetes színét.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Hogyan lehetséges a tölgyfa szín szín keverés?

A tölgyfa szín keverése során az alapszínek és a természetes tónusok kombinációját kell alkalmazni. A tölgyfa jellegzetes színe általában világos, közép vagy sötétbarna árnyalatú, és természetes fafoltokkal, mintákkal rendelkezik. Ahhoz, hogy tölgyfa színt kapjunk keverés során, először válasszunk egy megfelelő barna alapárnyalatot, majd adjunk hozzá kisebb mennyiségű sárgát és esetleg pirosat a megfelelő árnyalat és mélység eléréséhez. Ügyeljünk arra, hogy a keverés során mindig kismértékű változtatásokkal dolgozzunk, hogy minél jobban közelítsük a természetes tölgyfa színt.