Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Az ultramarin szín jellemzése: színkódok, színárnyalatok és keverés

Az ultramarin szín az egyik legmélyebb és legélénkebb kék árnyalat, amelyet eredetileg a lazurit nevű ásványból nyertek ki. A név az ókori latin „ultramarinus” szóból ered, amely „a tengeren túlit” jelent, utalva a drága és ritka pigment ázsiai eredetére. Az ultramarin különleges tulajdonsága, hogy rendkívül stabil és nem fakul az idő múlásával, ezért az egyik legértékesebb és legkeresettebb kék szín volt a festészet történetében.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A reneszánsz mesterek, mint például Leonardo da Vinci és Michelangelo, gyakran használták az ultramarint isteni vagy királyi alakok bemutatására. Napjainkban a szintetikus ultramarin pigment sokkal olcsóbb lett és széles körben elérhető a művészek számára. Az ultramarin különösen népszerű a modern művészeti irányzatokban és a designban, mivel a szín mélysége és tisztasága erős vizuális hatást kelt.

Ultramarin szín RGB és HEX színkódjai

Az ultramarin egy mély és élénk kék szín, amelynek RGB kódja (18, 10, 143), a HEX kódja pedig #120a8f.

Ultramarin szín

Hirdetés
Folytasd az olvasást
Színrendszer Kód/Érték
Hex

#3F00FF

RGB

rgb(63, 0, 255)

HSL

hsl(255, 100%, 50%)

HSV / HSB

hsv(255, 100%, 100%)

CMYK

cmyk(75, 100, 0, 0)

Ellentétes szín

#00FFBF

Komplementer szín

#FFBF3F

Ultramarin sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Ultramarin komplementer színpaletái

Az ultramarin egy mélykék szín, amely gazdag történelmi háttérrel rendelkezik. Az alábbiakban bemutatjuk az ultramarin különböző színtípusokon alapuló palettáit: komplementer, analóg, monokróm, triád, tetrád, osztott komplementer és neutrális paletták.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#3f51b5
#c51162
#9fa8da
#880e4f

Analóg paletta

#3f51b5
#303f9f
#5c6bc0
#1a237e

Monokróm paletta

#3f51b5
#757de8
#283593
#1a237e

Triád paletta

#3f51b5
#80cbc4
#bdbdbd
#01579b

Tetrád paletta

#3f51b5
#ff8a80
#4caf50
#ffea00

Osztott komplementer paletta

#3f51b5
#c51162
#ffca28
#f57f17

Neutrális paletta

#3f51b5
#bdbdbd
#eeeeee
#616161

Milyen a ultramarin szín színe?

Az ultramarin szín egy élénk, mély kék szín, amely enyhe lilás árnyalattal rendelkezik. Az ultramarint eredetileg a lápisz lazuli nevű féldrágakőből állították elő, ma azonban gyakran szintetikus úton készítik.

Mitől függ az ultramarin szín színe?

Az ultramarin szín színe főként a pigment összetételétől függ. Az ultramarin pigment alapanyaga a lazurit nevű ásvány, amely többnyire kék színű. Az ultramarin szín intenzitását és árnyalatát befolyásolják a kristályok tisztasága valamint a háttér ásványi összetétele, beleértve a szennyeződések jelenlétét, mint például a pirít és a kalcit. Ezen kívül a szemcseméret és az alkalmazott kötőanyag is módosíthatja a végleges színt.

Hogyan lehetséges a ultramarin szín szín keverés?

Az ultramarin szín kikeverése során a lényeg az, hogy erős, élénk kék árnyalatot kapjunk. Ehhez a következő lépések szükségesek:

Hirdetés
Folytasd az olvasást

1. Keverj össze egy erős kék színt, mint a kobaltkék vagy a prusszik kék, egy kevés fehér festékkel. Ez adja meg az alap ultramarin kék árnyalatát.
2. Ha mélyebb vagy sötétebb árnyalatra van szükséged, adj hozzá egy nagyon kis mennyiségű fekete festéket. Vigyázz, hogy ne használd túl sokat, mert az elsötétítheti a színt.
3. Ha élénkebb kék árnyalatot szeretnél, kísérletezhetsz pirossal is, de nagyon óvatosan adagold, nehogy lilás árnyalatot kapj.

Az ultramarin színt leggyakrabban a kék és fehér kombinációjával állítják elő, de a pontos árnyalat a használt festékanyagok minőségétől is függ.