Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

Az umbra szín jellemzése, színkódjai és színárnyalatai

Az umbra egy mély, földes színárnyalat, amelyet gyakran a természetben megtalálható sötét, barnás tónusokkal azonosítanak. Eredetileg a Neolitikum korából származó színszolgáltatás miatt vált népszerűvé, amikor a művészek természetes mohás, földszerű anyagokat használtak pigmentként. Az umbra szín mélységet és stabilitást közvetít, ezáltal meleg, otthonos érzetet kelt a környezetben. Az ilyen árnyalatok erősen kapcsolódnak a természethez, ami különösen népszerűvé teszi őket a belsőépítészetben, különösen a rusztikus és földszínekre építő dekorációs stílusok kedvelői körében.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A festészetben az umbra szín két változata létezik: a nyers umbra és az égetett umbra. A nyers umbra egy hidegebb, zöldes-barnás tónus, míg az égetett umbra vöröses árnyalatú, és melegebb érzetet kelt. Mindkét változat sokoldalúan használható a művészetben és a dizájnban, mivel jól keverhető más színekkel és kiválóan alkalmazható árnyékolásra és mélységteremtésre. Az umbra szín népszerűsége annak is köszönhető, hogy egyszerre praktikus és esztétikai értékkel bír, alkalmas különféle stílusok kiegészítésére és harmonizálására.

Umbra szín RGB és HEX színkódjai

Az umbra szín RGB kódja (80, 72, 74), míg HEX kódja #50484A.

Az umbra szín egy mély, sötét árnyalat, amelyet gyakran használnak dekorációkban és grafikai tervezésben elegáns megjelenése miatt.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#3B2F2F

RGB

rgb(59, 47, 47)

HSL

hsl(0, 12%, 21%)

HSV/HSB

hsv(0, 20%, 23%)

CMYK

cmyk(0, 20, 20, 77)

Ellentétes szín

#C4D0D0

Komplementer szín

#2F3B3B

Umbra sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

Sötét árnyalatok

Világos árnyalatok

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Umbra komplementer színpaletái

Az umbra egy különleges szín, amely egyedülálló atmoszférát teremt. Népszerű a dekorációs és divatiparban. Az alábbiakban bemutatjuk az umbra szín különböző színpalettáit, amelyek segítségével különféle hatásokat érhetünk el a designban.

Komplementer paletta

#5e3c58
#bf6888
#7a5582
#db97b2

Analóg paletta

#664c3f
#bea399
#5e4436
#a07c6d

Monokróm paletta

#83716f
#a8918d
#4f3f3d
#d2b9b8

Triád paletta

#3a4f5e
#839bad
#56413d
#ab958f

Tetrád paletta

#5e3c58
#bf6888
#3c5f5e
#68b7b1

Osztott komplementer paletta

#5e3c58
#b75035
#7c756e
#cda594

Neutrális paletta

#3f3e3c
#95928c
#534f48
#b9b6ad

Milyen a umbra szín színe?

Az umbra szín egy természetes földszín, amely sötét barna árnyalatú, gyakran vöröses vagy sárgás tónusokkal. Az umbra pigmentet természetes agyagos földekből nyerik, és általában festékekben, művészeti kellékekben és építőanyagokban használják.

Mitől függ a umbra szín színe?

Az umbra szín színe főként attól függ, hogy milyen pigmenteket és adalékanyagokat kevernek bele. Természetben is előforduló pigment, amely a vas-oxidok által okozott barnás színekből áll. Az umbra szín árnyalata változhat attól függően, hogy mennyi vas-oxid van benne, illetve hogy milyen más anyagokat (például földes szennyeződéseket vagy más fém-oxidokat) tartalmaz. A meleg umbra színek több vörös és sárga árnyalatot tartalmaznak, míg a hidegebb árnyalatok szürkésebbek és zöldesebbek lehetnek.

Hogyan lehetséges a umbra szín keverés?

Az umbra szín keveréséhez először ismerni kell az umbra összetételét és árnyalatait. Az umbra szín természetes földszín, amely gyakran tartalmaz barna, vörös és sárga árnyalatokat, valamint fekete komponenst.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

1. **Alapszínek kiválasztása:** Kezdjük barna színekkel, például égetett barnával vagy nyers tiondiummal.
2. **Vörös és sárga hozzáadása:** Adjuk hozzá a vörös és a sárga színeket, hogy meleg földes tónusokat kapjunk. Ehhez használhatunk például égetett sziénát és sárga okkert.
3. **Fekete hozzáadása:** Finoman keverjünk egy kis fekete festéket a mélység és árnyék létrehozására.
4. **Beállítás és finomítás:** Keverjük őket össze, finomítva az árnyalatokat, amíg el nem érjük az umbra megfelelő színét.

Az umbrát a festők gyakran használják alapozóként vagy árnyékolásra a festményekben.