Free cookie consent management tool by TermsFeed
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Hirdetés
Folytasd az olvasást

A vermilion szín jellemzése: színkódok, árnyalatok és keverési tippek

A vermilion szín egy élénk, élő vörös árnyalat, amely gyakran narancssárga beütéssel rendelkezik. Történelmileg a vermiliont gyakran természetes higany-szulfidból, vagyis cinnóberből nyerték ki. Az ókori Kínában és Európában is nagy becsben tartották ezt a színt, amelyet festményekben, freskókon és díszítőelemekben használtak. A vermilion hihetetlenül tartós és intenzív, ami miatt sok művész és kézműves választása volt az évszázadok folyamán.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

A mai modern időkben inkább szintetikus változatokkal találkozunk, amelyek ugyanolyan élénk színélményt biztosítanak, de veszélytelenebb összetevőkből állnak. Dekoratív festészetben, textilfestésben és digitális alkalmazásokban is népszerű, mivel a vermilion vizuálisan vonzó és energikus megjelenést kölcsönöz. A dizájn területén ez a szín figyelemfelkeltő és hatásos, gyakran használják logók, hirdetések és egyéb vizuális kommunikációs eszközök készítésére.

Vermilion szín RGB és HEX színkódjai

A vermilion egy élénk narancsos vörös szín, amelynek RGB színkódjai (227, 66, 52), míg HEX színkódja #E34234.

Ez a téma az élénk vermilion színről szól.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Színrendszer Kód/Érték
Hex

#E34234

RGB

rgb(227, 66, 52)

HSL

hsl(6, 78%, 55%)

HSV/HSB

hsl(6, 100%, 89%)

CMYK

cmyk(0, 71, 77, 11)

Ellentétes szín

#34E3E1

Komplementer szín

#34E34C

Veres sötét és világos árnyalatai

Kattints az alábbi színkódokra, hogy másold a vágólapra.

sötét árnyalatok

világos árnyalatok

Vermilion komplementer színpaletái

A vermilion egy élénk és meleg narancsvörös színárnyalat, amely számos variációban és komplementer kombinációban jelenhet meg. Az alábbiakban bemutatjuk a vermilion szín 7 különböző színpalettáját, mindegyik négy színt tartalmaz: két világos és két sötét árnyalatot.

Hirdetés
Folytasd az olvasást

Komplementer paletta

#FF6F61
#A7C7E7
#D84B28
#24445C

Analóg paletta

#FF9D7E
#FFE4B5
#BF5F4E
#804C40

Monokróm paletta

#FFA07A
#FFCCB2
#CC6340
#99382A

Triád paletta

#FF6A43
#FFFACD
#D8572F
#B3AA00

Tetrád paletta

#FF7F50
#FFE5B4
#D2691E
#8B4513

Osztott komplementer paletta

#F25C54
#F7C6C7
#A4371C
#DCEDC8

Neutrális paletta

#E74C3C
#F5CBA7
#BA4A00
#5D4037

Milyen a vermilion szín színe?

A vermilion szín élénk, intenzív piros árnyalat, amely narancsos beütést is tartalmaz. Az ókori festészetben gyakran használták, és előszeretettel alkalmazzák ma is a művészetekben és a designban különleges hatása miatt.

Mitől függ a vermilion szín színe?

A vermilion szín színe elsősorban a színárnyalatok összetételétől függ. Ezt a színt általában a higany-szulfid (HgS) pigment jelenléte hozza létre, amely élénk narancsvörös árnyalatot ad. Az árnyalat intenzitása és tónusa változhat az alkalmazott festék minőségétől, a rétegezési technikától és az alapul szolgáló felülettől. Természetes és szintetikus formában is előfordulhat, és ezek közül a szintetikus általában egyenletesebb és élénkebb színt eredményez.

Hogyan lehetséges a vermilion szín szín keverés?

Téma: vermilion szín

A vermilion (vagy más néven cinóber) szín keveréséhez piros és narancssárga színekre van szükség. A pontos árnyalat eléréséhez a vörös piros színt kell alapul venni, majd fokozatosan hozzáadni a narancssárgát, amíg a kívánt élénk, meleg árnyalat meg nem születik. Ha sötétebb vermilion árnyalatra van szükség, kis mennyiségű fekete szín hozzáadásával érhető el a mélyebb tónus.

Hirdetés
Folytasd az olvasást